miercuri, 4 august 2010

Daca veti concura in cadrul UKC, apelul e un pic mai complicat. Va exista si o saritura. Inaltimea sariturii va concorda cu inaltimea la care se afla omoplatii cainelui, cifra rotunjita in jos pana la cel mai apropiat numar par; asadar, daca pitbull-ul dumneavoastra are 44 cm si jumatate, va sari 44 cm, daca are 46 cm si jumatate, va sari 46. Inaltimea cainelui e trecuta in fisa, dar judecatorul nu o va verifica, totusi incercati sa fiti corecti in aprecierea inaltimii.


Asistentii vor intra iarasi in ring si se vor aseza pe ambele laturi ale obstacolului la distanta de aproximativ 70 cm, cu fata la acesta. Dumneavoastra va veti aseza la cel putin 2 m si jumatate inapoia obstacolului. Daca aveti un caine caruia ii place sa sara, dati-i un pic de loc pentru a intra pe culoar. Daca nu ii place, trebuie sa parcurgeti o distanta minima pentru a-i da cat mai putin timp posibil de gandire. Cand lasati cainele, veti ocoli obstacolul si asistentii, mergand spre latura opusa, cu fata la caine. Repet, daca sare cu explozie mare, dati-va un pic in spate ca sa ii lasati loc pentru a se redresa. Cand vi se indica "Chemati cainele", puteti folosi si o comanda verbala, si un semnal cu mana daca vreti. In cadrul concursurilor UKC, puteti folosi si comanda verbala, si semnalul cu mana.


Exercitiul #6. UKC Pozitia "Culcat-asteapta!".

linie2

Un asistent de ring va va aduce lesa ca sa puteti parasi ringul. Iesiti din ring si sarbatoriti! Daca veti concura la un eveniment UKC, vi se va cere sa reveniti in ring pentru pozitia "culcat-asteapta", asa ca trebuie sa fie o sarbatorire scurta. In cadrul competitiilor AKC, daca ati executat deja "culcat-asteapta", va puteti relaxa pana la exercitiul "Shezi-asteapta" in tandem. Daca vreti sa va intoarceti special in ring pentru executarea exercitiului "culcat-asteapta", vi se va cere sa reveniti in ring dupa cateva momente. Dati-i cainelui ultimul fursec si intrati. Asistentul de ring va va arata unde sa va pozitionati. Asezati pitbull-ul in pozitia "sezi", scoateti-i lesa, si pozitionati-l cu cativa metri in spatele dumneavoastra. Judecatorul va aduce si cainele care lucreaza celelalte exercitii. Tot judecatorul va va instrui cand sa va asezati cainele in pozitia "culcat", apoi va va spune "Lasati cainele". Traversati ringul, intoarceti-va si urmariti cainele in timp ce celalalt caine executa exercitiile "Mersul la pas cu lesa" si "traseul cifrei 8". In orice caz, va dura mai mult decat atunci cand erati cu cainele la lucru! In sfarsit, judecatorul va va indica sa va "intoarceti la caine". Intoarceti-va prin spatele cainelui si reveniti in pozitia "la picior". Dupa ce judecatorul comanda "exercitiu terminat", va sfatuiesc sa ii puneti cainelui lesa inainte de a parasi ringul.
Trafic.ro - clasamente si statistici pentru site-urile romanesti
linie2

Exercitiul #7. "Shezi-asteapta!" in tandem.

Acum sunteti liber pana la exercitiul "Sezi-asteapta" executat in tandem cu alt caine care lucreaza exercitiile anterioare. Exercitiul acesta se va efectua fie cu toti cainii din ring, fie pe grupuri, in cazul in care concurentii sunt mai multi de 10 sau 20 pe categorie. Asistentii va vor indruma asupra momentului cand va trebui sa executati acest exercitiu. Cand a sosit momentul, un asistent va organiza toti cainii din grupa in ordinea numarului de pe banderola. Toti il vor urma pe asistent si se vor alinia de-a lungul unei laturi, la o distanta intre ei de 1 metru si jumatate, poate mai mare daca e suficient spatiu. Faceti cainele sa shada, si asezati lesa si zgarda in spatele dumneavoastra. Judecatorul va spune "Asezati cainele". Toti cainii sunt in pozitia asezat, dar oricum se va auzi un cor de "Sezi!". (Eu de obicei spun "Bravo" cainelui in acest stadiu.)

Cand judecatorul spune "Lasati cainii", se mai aude o data corul de "Shezi-asteapta" (se poate insa folosi si un semn cu mana), toti instructorii traverseaza ringul, se intorc si se posteaza fata in fata cu cainii in intervalul unui minut foarte lung. Cand vi se spune sa reveniti, intoarceti-va inapoi prin spatele cainelui si treceti in pozitia "La picior". Cand toti instructorii au revenit, judecatorul spune "Exercitiu terminat", daca e un eveniment UKC, si gata! Puneti lesa, iesiti din ring si sarbatoriti cu cainele pentru ca sigur v-ati calificat! Daca e un eveniment AKC, veti mai face si un "Culcat-asteapta" intr-un grup de caini. Acest exercitiu dureaza 3 minute foarte lungi si dupa aceea judecatorul va va informa daca v-ati calificat sau nu.

shezi



Dresajul cainelui pentru disciplina

Acum va ganditi probabil: "Ei bine, toate ar fi bune si frumoase daca si cainele meu ar fi dresat!" Nu va faceti griji! Cum deja v-am asigurat, pitbull-ul e usor de dresat! Mai intai trebuie sa infruntati cateva mituri:
Mitul nr.1: E acela ca pitbull-ii sunt greu de dresat. Deja l-am spulberat.
Mitul nr.2: Dresajul e plictisitor. Nu este decat daca il faceti in acest fel. Va asigur insa ca, daca il faceti plictisitor, cainele va fi foarte greu de dresat.
Mitul nr.3: Nu-mi pot dresa cainele, el va participa doar la concursuri de frumusete. Ceva de genul "la ce bun dresajul pentru disciplina?". Cateaua mea Staffybull, la varsta de 22 de luni, a incheiat si campionatul UKC pentru rasa, pe locuri fruntase, si si-a luat certificatul de "Caine de companie UKC" in aceeasi zi.
Mitul nr.4: Daca imi dresez cainele, va deveni un robot fara minte, nu un caine adevarat. Daca va dresati cainele, va invata cateva comenzi pe care nu le stie si pe care s-ar putea decide sa le si urmeze cu placere...

Instructorii profesionisti

Daca nu ati mai pregatit un caine de competitie, mai bine cautati un curs bun la care sa va inscrieti. Cautati un instructor care sa se simta confortabil in lucrul cu un pitbull. Experienta cu rasa aceasta e un avantaj, dar daca gasiti pe cineva care doreste sa incerce si e deschis, e mai bine decat cu unul care nu agreeaza rasa sau care nu are incredere in abilitatile cainelui dumneavoastra. Sporovaiam odata cu o doamna care gasise un Huski si a decis sa il dreseze. Husky Siberieni nu sunt recunoscuti pentru usurinta cu care se lasa dresati, asa ca primii cativa instructori pe care i-a contactat i-au spus: "Noi nu pregatim Siberieni". A continuat sa caute, si in cele din urma a gasit un instructor de dresaj care i-a zis "Nu am mai dresat un Siberian, dar hai sa incercam." Acel caine are acum titluri de agilitate si cel de "Caine de companie". Poate daca ar fi insistat pe langa primii instructori, aceia ar fi acceptat, dar a fost mai bine sa gaseasca unul care sa creada ca si acest caine va reusi! Daca nu puteti sau nu vreti sa va inscrieti la un curs, va puteti pregati singuri cainele pentru competitiile de disciplina. Daca alegeti acesta cale, va va fi mai greu sa gasiti situatii de testare a atentiei, dar sunt si avantaje. Fie ca lucrati cu un instructor sau singur va trebui sa hotarati ce metode de dresaj veti adopta.

Sunt multe variante de dresaj, de la cele "pur pozitive", unde nu se folosesc corectiile deloc, pana la cele bazate exclusiv pe corectii si pe recompense putine. Din experienta mea am constatat ca majoritatea pitbull-ilor raspund mai bine la metode cu tenta pozitiva. Sunt caini veseli, blanzi, carora le place sa colaboreze si sa se distreze. Aceste calitati fac din Pitbull un caine cu care se lucreaza usor.

Totusi cred ca un bully are nevoie ocazional de corectii pentru indreptare. Din experienta mea cu cainii mei va pot spune ca daca le dati o pedeapsa in mod corect, o vor accepta fara probleme si vor invata din ea. Daca pedeapsa e data la un moment inoportun, sau daca e prea dura, cainele o va nesocoti si nu va invata nimic, asa ca eu dau pedepse in mod judicios. Corectiile constau intr-o usoara smucitura a lesei, sau un sunet aspru de nemultumire. Smucitura lesei da rezultate bune, dar nu au intotdeauna lesa pusa. Folosesc ca recompense mancare, laude si joaca in timpul dresajului.

In timp ce acestea sunt tehnici pe care le consider potrivite pentru rasele bully, totusi fiecare echipa de dresaj are 2 membri. Si jumatatea umana a echipei e importanta. Trebuie sa cunoasteti bine tehnicile folosite si sa fiti capabil sa le folositi corect. Asadar, alegeti un instructor ale carui tehnici considerati ca le puteti folosi. Asistati la un curs inainte de inscriere. Daca veti lucra singur, cititi cateva tehnici si apoi folositi-le pe acelea care vi se par logice.

Un lucru pe care trebuie sa il luati in considerare inainte sa incepeti dresajul este cat de departe vreti sa mearga cainele acesta? Vreti sa va opriti la titlul de "Caine de companie" sau vreti sa va antrenati pentru obtinerea unor titluri de dresaj mai avansat? Credeti-ma, cainele poate efectua dresaj avansat, si e distractiv, dar depinde de timpul pe care vreti sa il investiti. Daca va decideti pentru exercitiile mai avansate, sunt cateva lucruri pe care trebuie sa le stiti de la inceput pentru a va fi mai usor mai tarziu. Va puteti razgandi si relua exercitiile mai complicate mai tarziu, fara sa mai faceti un antrenament de baza, dar totusi e util sa stiti. Dupa ce l-am antrenat pe Elmo pentru categoria Novice, am continuat exersarea acelorasi comenzi timp de cateva luni fara a avansa. Intr-o zi am inceput sa ii arat comenzile de la categoria Open...era siderat!! Credea ca stie tot, si a durat cateva saptamani sa ii arat ca mai era ceva de invatat. Odata ce ati luat toate deciziile potrivite, sunteti gata de a incepe dresajul. Iata cateva lucruri care m-au ajutat pe mine, cat si cateva indicii cum sa aplicati ceea ce ati invatat, in timpul competitiilor.


TRUCURI DESPRE MERSUL "LA PAS"

Nu va va surprinde sa cititi, luand in considerare descrierea mea asupra concursului de dresaj, ca cel mai important exercitiu la care trebuie sa lucrati e mersul "La pas". E usor de catalogat acest exercitiu ca plictisitor, dar facut corect e ca un dans elegant cu cainele dumneavoastra. Reprezinta de asemenea baza pentru orice munca de dresaj ulterioara.Mersul "La pas" e definit ca alinierea zonei dintre capul si omoplatul cainelui cu piciorul dumneavoastra stang, in timp ce cainele mentine o postura constanta. Daca inainteaza, atunci e considerata "repezire", daca se retrage, atunci e considerata "intarziere".
Instructorul are optiunea de a alege dintre 2 pozitii ale mainilor. Puteti lasa bratele pe langa corp sau puteti tine mana stanga in talie. Eu prefer sa o tin in talie pentru ca e un indiciu in plus dat cainilor sa treaca "la pas", iar eu vreau sa le ofer cainilor mei toate avantajele. S-ar putea sa observati ca unii instructori isi dreseaza cainii sa se uite la fata lor cand merg "la pas".
Nu prea imi place aceasta postura, si nu o consider potrivita pentru conformatia unui bully, asa ca nu o recomand in instructaj. Nu conteaza in acordarea punctelor. Puteti instrui cainele sa gaseasca un punct de focalizare mai usor de urmarit pentru un bully. Caini mei au fost instruiti sa imi priveasca genunchiul stang.

Am folosit 2 tehnici diferite pentru a exersa comanda "La pas".Cu cainele meu mai in varsta, am ales o tehnica bazata mai mult pe corectii, de fapt pe auto-corectii in acest caz. Mi s-a aratat cum sa tin cainele in lesa cu o zgarda strangulanta si sa incep sa merg. Cand cainele incepea sa se repeada inainte, ma intorceam brusc, el ajungea la capatul lesei si era in mod firesc corectat pentru a ramane alaturi de mine. Cand era langa mine, era laudat. Cand m-am oprit din mers, i-am comandat sa shada, apoi i-am dat o recompensa. A invatat repede sa mearga "la pas", dar era un lenes. Dupa ce si-a castigat titlul de "Caine de companie", a trebuit sa reiau antrenamentele si sa le fac mai distractive ca sa fie suficient de bun sa isi ia si titlul CDX. Nu i-a mai placut sa mearga "la pas".Cu cainele mai tanar, am ales o tehnica cu clicker, desi nu folosesc un clicker propriu-zis. Am inceput dresajul de cand era un pui, am pus-o sa shada, si m-am postat astfel incat ea sa fie in pozitia "La picior", am folosit un cuvant - simbol, (un cuvant scurt mai degraba decat un click care sa ii indice ca urma recompensa), si ii dadeam recompensa. Am crescut treptat timpul in care trebuia sa fie atenta inainte de a primi o recompensa, dar... ce sa mai - eram o masina de atribuit recompense.

A invatat ca a sta in stanga mea, fiind atenta la mine, e un lucru nemaipomenit. In sfarsit, intr-o zi am inceput sa fac cativa pasi. Evident, a ales sa stea in stanga mea si s-a asezat imediat ce m-am oprit. Am stat ceva vreme la etapa preliminara, asa ca odata ce am inceput efectiv dresajul, am putut sa maresc distantele destul de repede. Am continuat sa impart recompense pentru atentia acordata in timp ce ma miscam si pentru efectuarea pozitiei "Sezi" - cand eu ma opream. Am adaugat comanda "La pas" cand stia in mod clar ce inseamna.

Toate acestea au fost realizate in sufrageria mea, cu distrageri minime de atentie, si in lesa, astfel ca optiunile ei erau oarecum limitate. Cand lucra bine in sufragerie, am mutat-o in curte. Cu mai multe posibilitati de distragere a atentie, avea momente cand atentia disparea. Din moment ce stia clar ce are de facut, am inceput sa folosesc corectia cu lesa, pentru a-i transmite ca exercitiul nu era optional. Intr-o zi, dupa o sedinta reusita, i-am scos lesa si m-am dus spre casa sa ii aduc jucaria pentru o sedinta de joaca. A ales sa ma urmeze la pas pana in casa. Am stiut ca e gata pentru a lucra mersul "La pas" fara lesa.

Era o tehnica mai lenta, dar a dat rezultate la un caine caruia ii place sa mearga la pas si vede totul ca pe un joc distractiv. A invatat usor sa dea inapoi si in lateral din mersul "La pas" ceea ce e si haios, si util pentru corectarea posturii. Aceasta e tehnica pe care o voi folosi pe viitor.

Oricum, si cel mai bine dresat caine va avea imperfectiuni la acest exercitiu. Cand intrati in competitie, amintiti-va ca totusi cainele se poate califica chiar daca face cateva greseli! Tineti minte ca puteti folosi indicii suplimentare in timpul efectuarii mersului "La pas". Pozitia mainii deja mentionata e unul dintre ele. De asemenea, e util sa invatati utilizarea jocului de picior. Acesta poate da indicii suplimentare cainelui. Obisnuiti-va sa porniti mereu cu piciorul stang, de langa caine, daca vreti sa mearga "la pas". Porniti cu dreptul daca vreti sa stea. Executati la fel in cazul in care va intoarceti sau va opriti. Cand judecatorul da comanda "Oprire", puteti sa mai faceti cativa pasi mai mici pentru a-i indica cainelui ca va veti opri, apoi incheiati cu picioarele apropiate. Cea mai grea e executarea intoarcerii imprejur. Aceasta se face mereu la dreapta (departat de caine).
Aceasta intoarcere ar trebui sa va aduca inapoi, in dreptul liniei de-a lungul careia ati mers. Exersati intoarcerea imprejur fara caine pana o faceti perfect. Trebuie sa va intre in reflex!
Puteti da alte comenzi pentru "La pas" sau un alt semnal dupa fiecare oprire. Puteti initia alte comenzi in timp ce va miscati. Numai ca se vor scadea puncte. Mai sigur e sa folositi o singur comanda suplimentara la fiecare exercitiu "La pas", o data cu lesa si o data fara.
Se scad multe puncte, de obicei 3, asa ca nu dati o comanda suplimentara in cazul in care cainele intarzie putin si traseul e aproape incheiat; dar daca pitbull-ul e la 2 metri in spate si se departeaza si mai mult, e timpul! De asemenea, daca pitbull-ul s-a decis sa va abandoneze si sa il viziteze pe judecator...pitbullii fac adesea astfel de lucruri. Daca lesa se intinde prea tare in timpul mersului "la pas", nu va faceti griji, veti pierde puncte, dar va veti califica. Sa speram ca si cainele se va opri la toate comenzile de stop. Unii judecatori nu acorda calificarea cainilor care nu se opresc la nici o comanda "Stop", dar daca se vor opri macar o data, e in regula.
Exersati mult mersul la pas, va face diferenta in obtinerea scorului. Totusi nu faceti un exercitiu de prea multe ori cu un bully! Un bully plictisit e un bully creativ...credeti-ma, nu vreti sa vedeti asta. O sedinta de cateva minute e suficienta.


TRUCURI PENTRU COMANDA "SHEZI-ASTEAPTA"

Daca aveti un caine de ring, aveti noroc! Cainele deja stie sa execute comanda si probabil nu trebuie sa il mai invatati. Daca nu cunoaste pozitia, metoda pe care o folosesc eu e amagirea. Misc incet o recompensa pe deasupra capului cainelui, spunand "Shezi-asteapta!", asez o mana imprejurul picioarelor din spate si le cuprind, il laud si ii ofer recompensa. Sa convingeti un caine pe care l-ati obisnuit cu comanda "Sezi" sa execute "Asteapta" poate dura ceva vreme. Din cauza acestui fapt, voi dresa cainii mei pe viitor si pentru ring (concursurile pentru cel mai bun din rasa).

Daca executati dresajul singur, asigurati-va de prezenta catorva persoane care vor trece pe langa caine la executarea pozitiei "Shezi-asteapta". Cainele poate deveni agitat la atingerea unui strain sau, in cazul unui bully, sa fie incapabil de a ramane pe loc din pricina bucuriei de a intalni un nou prieten. (Am urmarit odata o catea Staffybull concurand la Utilitari, unde examinarea e mai judicioasa. Bine ca judecatorul o tinea pe loc cu mana in timpul examinarii, altfel ii ateriza in poala!). E un exercitiu in spetza simplu, si nu ar trebui sa va faceti prea multe probleme ca veti pierde puncte aici. Daca totusi cainele nu se poate stapani, un picior miscat va provoca depunctarea, totusi, va veti califica daca pitbull-ul nu se mai misca deloc. Puteti pierde puncte si daca nu porniti sau nu va intoarceti in pozitia "la picior". Asigurati-va ca urechile cainelui sunt in rand cu piciorul dumneavoastra stang cand dati comanda "shezi-asteapta" si cand reveniti langa caine. Dupa ce ati dat aceasta comanda, nu mai puteti da altele pana la finalizarea exercitiului, asa ca fiti siguri ca si cainele e pozitionat corect inainte de a o da.

Trucuri de exersare a comenzii Apel (chemarea cainelui)

Cand incepeti exersarea pentru apel, eu va recomand sa incepeti cu cel fara saritura. Fiti siguri ca si cainele a inteles comanda "apel" inainte de a introduce si saritura. Un apel bun e foarte important in viata de zi cu zi alaturi de cainii mei, asa ca o exersez din momentul in care imi intra in casa. Cand ii invat apelul oficial, folosesc o comanda pe care nu o voi folosi in cadrul apelului obisnuit- comanda este "In fatza". Incep de la o distanta mica, si cand cainele se apropie cer un "Shezi". O recompensa tinuta in fata mea cu ambele maini incurajeaza o apropiere directa. Un caine poate pierde puncte daca pozitia "In fatza" e descentrata, asa ca am nevoie sa o exersez, o separ putin de apelul propriu-zis si exersez doar apropierea din fata a cainelui. Ma misc, cerandu-i cainelui, cu o voce vesela, sa inainteze astfel incat cainele sa fie capabil sa se apopie si sa se aseze "In fata" indiferent de directia din care vine. O pozitie "In fata" corecta beneficiaza de o recompensa in puncte, una gresita ma obliga sa dau din nou inapoi. Pentru un apel cu fata executat entuziast, scuip recompensa, dupa metoda de antrenament "Pez dispenser" (dozator de recompense). Daca nu le puteti da recompensele in acest mod, tehnica nu da rezultate bune.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu