miercuri, 4 august 2010

MIT: Cainii din rasa pitbull musca mai multi oameni decat cainii din orice alta rasa.

ADEVAR: Desi toata lumea este convinsa de adevarul afirmatiei de mai sus, nu exista prea multe statistici care sa demonstreze acest lucru. Dimpotriva, cele care exista infirma acest mit. In Farmers Branch, Texas, o localitate de langa Dallas, s-au notat cu acuratete atacurile cainilor asupra oamenilor, incepand din anul 1980. Intr-o perioada de 7 ani, pana in 1987, iata ce s-a constatat: dintr-un total de 1.593 de atacuri, doar 30 au fost ale unor caini din rasa pitbull, insemnand 1.89%. Procente similiare reies si din rezultatele altor statistici facute in alte localitati din Statele Unite. Daca tinem cont de faptul ca exista extrem de multe corcituri care prezinta similitudini fizice cu APBT-ul, concluzia de bun simt ar fi ca procentajul oamenilor muscati de caini din aceasta rasa este chiar mult mai mic.


MIT: Cainii din rasa pitbull se nasc rai.

ADEVAR: Intr-o scrisoare catre James Huffman din Columbus, Ohio, Alfons Estelt de la American Temperament Test Society, o organizatie internationala care se ocupa de testarea temperamentului la caini, scria urmatoarele: "Cainii din rasa pitbull care au fost inclusi in sesiunea noastra de evaluare a temperamentului au inregistrat pana acum o rata de trecere de 95%. Celelalte 121 de rase au avut in medie o rata de trecere a testelor de doar 77%. Atata timp cat factorii ereditari au o importanta semnificativa, putem spune, pe baza rezultatelor cercetarii noastre, ca un caine provenit din parinti folositi pentru lupte nu este predispus la agresivitate, aceasta trasatura fiind o consecinta a mediului in care a trait."

linie2
Trafic.ro - clasamente si statistici pentru site-urile romanesti

MIT: Maxilarele unui caine din rasa APBT pot imprima o presiune de 1600 PSI.

ADEVAR: Dr. Lehr Brisbin de la University of Georgia sustine: "Tinand cont de tot ceea ce se cunoaste pana acum, nu s-au publicat niciodata studii stiintifice care sa cuantifice puterea muscaturii uneia sau a mai multor rase de caini. De altfel, exista nenumarate motive pentru care nu s-ar putea masura in kg/cmp puterea maxilarului unui caine. Toate cifrele care descriu puterea muscaturii in acest fel pot fi tratate ca fiind simple zvonuri sau, in anumite cazuri, pot proveni din articole de ziar care au publicat informatii fara acoperire stiintifica." E nevoie sa spunem mai mult?
linie2



MIT: Cainii din rasa pitbull au maxilare care se inclesteaza si nu mai pot fi desfacute.

ADEVAR: Din nou, vom cita din Dr. Brisbin: "Cele cateva studii care au fost facute privind structura craniana, mandibulele si dintii cainilor din rasa pitbull precum si modalitatea acestora de functionare, dovedesc ca nu exista nici un fel de diferenta anatomica fata de oricare alta rasa de caini. Nu exista nici un fel de dovada stiintifica care sa ateste existenta vreunui mecanism de inchidere precum o menghina care se atribuie structurii maxilarelor si/sau dintilor cainilor din rasa pitbull."



MIT: Toti cainii din rasa pitbull sunt rai si ar trebui interzisi.

ADEVAR: Cainii de rasa pitbull au fost folositi cu succes in actiuni de cautare a oamenilor prinsi sub daramaturi, inca de acum 25 de ani. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, un pitbull a primit titlul onorfic de sergent, ca recompensa pentru ca salvase vietile mai multor soldati aliati. In septembrie 2002 PETA si BSL, cele doua organizatii care au facut eforturi mari pentru a obtine interzicerea prin lege a acestei rase in US, au primit o lovitura grea: Curtea Suprema a statului Alabama a ajuns la concluzia ca nu exista nici un fel de dovada ca un caine poate fi mai periculos decat altul, doar datorita apartenentei sale genetice la o rasa anume.

Edward Hinkle



MIT: Pitbulii sunt niste caini ucigasi, rai si periculosi.

ADEVAR: Adevarul e ca nu sunt mai rai decat retrieverii aurii, beagal-ii sau alte rase cunoscute. Intr-un test recent care a implicat 122 de rase de caini (test facut de National Temperament Testing Association), cainii APBT au primit un punctaj de 81.7%, Beagal-ii au luat chiar mai putin (78%) si la fel si labradorii (81.1%) (sursa - www.atts.org). In aceste teste, cainele este pus intr-o serie de situatii si orice semn de panica sau agresiune duce la picarea testului. Prin urmare, ar fi bine sa nu mai plecati urechea cu atata usurinta la cei care spun ca pitbullul se naste cu o inerenta agresivitate fata de oameni.
Ca orice alt caine, un pitbull crescut cum trebuie va ramane iubitor si prietenos fata de toti oamenii. In ultimii 20 de ani, am vazut cu totii prin ziare si la TV tot felul de cazuri, dar era vorba despre caini crescuti de persoane iresponsabile, rau tratati. Mai mult, e foarte posibil ca toti aceia sa nu fi fost pitbulli, ci corcituri cu alti molossi. Nu confundati acesti caini cu marea majoritate a pitbullilor, care sunt caini mici sau de talie medie, iubitori de oameni pana in ziua mortii lor.



MIT: Pitbullii au maxilare care se blocheaza.

ADEVAR: Nu. Abilitatea acestor caini de a-si bloca maxilarele este o particularitate care nu are nimic de-a face cu ce se spune. Constructia maxilarelor acestor caini este la fel ca a oricarui alt caine. Nu exista enzime sau vreun mecanism special care sa determine blocajul maxilarelor. Sunt caini, nu crocodili! Ceea ce au ei si alti caini nu au, este putere mare si tenacitate iesita din comun. Cand fac priza pe un obiect o tin, pentru ca asta le face placere. Dar orice pitbull dresat poate demonstra ca isi poate "debloca" falcile la fel de usor ca si atunci cand musca.




MIT: Pitbullii trebuie antrenati pentru a lupta.

ADEVAR: Nu. Ca orice alta rasa, asa cum Jack Russell Terrierii au fost obtinuti pentru a se lupta cu vulpi si sobolani, tot asa APBT au fost crescuti pentru a se lupta cu alti caini. Un pitbull poate deveni extrem de agresiv fata de un caine intr-o secunda, chiar daca pana atunci dadea din coada in fata unui om sau a unui copil. Si cei mai multi au agresivitatea fata de caini in genele lor. Daca nu este supravegheat, un pitbull poate sa se ia la bataie cu un alt caine si sa lupte ca un profesionist fara sa fi fost niciodata antrenat si fara sa se fi batut vreodata inainte. Dar orice pitbull bine socializat si bine dresat nu trebuie sa ajunga in astfel de situatie. Toti trebuie obisnuiti cu prezenta altor caini, iar stapanii trebuie sa fie tot timpul atenti sa evite situatii riscante.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu