miercuri, 4 august 2010

American Pit Bull Terrier-ul este doar un caine bun pentru lupte?

NU! Recunoastem meritele vechilor crescatori fara de care aceasta rasa nu ar fi existat, dar in prezent este nevoie de un alt tip de crescatori, care sa indrepte inteligenta, forta si curajul acestor caini catre alte sporturi.
Nicaieri, in lumea civilizata, nu sunt admise luptele intre caini. Crescatorii si proprietarii din zilele noastre trebuie sa se transforme in adevarati ambasadori ai rasei si sa dovedeasca tuturor ca acesti caini pot practica cu succes alte sporturi: tractarea greutatilor, agilitate...


Primul caine devenit cvadruplu campion UKC a fost un APBT?

Da! Un APBT a fost primul caine...v-o prezentam pe Penina!



penina

linie2
Trafic.ro - clasamente si statistici pentru site-urile romanesti
Superdog UWP UAGCH UUD CH 'PR' Columbia River Penina MuuMu DNA-P OFA, CGC, TT, TC, NJC

UWP= United Weight Pull title holder
UAGCH = United Agility Champion title holder
UUD = United Utility Dog title holder
CH= Conformation CHampion title holder
CGC = Canine Good Citizen certificate holder
TT = Temperament Tested certificate holder
TC= Temperament certification holder
linie2

linie
xena
xena
Superdog UWP, UAG, UCD, GR CH 'PR' Triple Legit Superdog UWP, UCD, UAGI, GR CH 'PR' Ro-Ki's Warrior Princess "Xena", CGC


line
gabby
Superdog U-CD, UWP, UAGI, CH. 'PR' Ro-Ki's Simply Irresistible "Gabby", CGC




Cel mai bun lucru in ceea ce priveste dresajul de disciplina cu rasele bully e ca de fapt e foarte usor. Totusi, exista o parere foarte raspandita conform careia acesti caini sunt greu de dresat, ceea ce de fapt inseamna ca atunci cand concurezi cu succes cu un astfel de caine, vei fi considerat un Super Dresor! Dar sa nu le spui cat de usor a fost de fapt..sa ramana micul nostru secret. Cainii bully sunt de obicei docili si inteligenti. Desi au si o latura independenta, sunt in general fericiti sa lucreze, daca se foloseste o maniera de dresaj adecvata. Au si ei capriciile lor, ceea ce a si initiat mitul cu "dificil de dresat". Unui instructor obisnuit sa lucreze cu cainii de turma sau vanatoare, incapatanatul bully poate sa i se para o provocare. Unui instructor care poate lucra cu capriciosii, incapatanarea unui bully i se va parea distractiva.

Asadar, ce veti face cu cainele dumneavoastra? Daca abia incepeti, veti fi la categoria Novice. Acesta e primul dintre cele 3 niveluri din cadrul competitiei de dresaj. (urmat de Deschis si apoi Utilitari.) Categoria Novice e impartita in Novice A, pentru cei care nu au mai inscris niciodata un caine intr-o competitie de dresaj, si Novice B, pentru cei care au mai facut-o. Puteti avea doar un singur caine Novice A, asa ca profitati! Exercitiile sunt aceleasi la ambele subcategorii, dar veti avea competitori mai putin experimentati iar judecatorii vor fi mai indulgenti. Desi judecatorii de la categoria Novice A doresc sa isi vada concurentii calificati, am vazut destui judecatori indulgenti si la categoria Novice B!




Veti lua parte la o competitie de dresaj a AKC (American Kennel Club) sau a UKC (United Kennel Club)? Depinde de locul unde e inregistrat cainele, desigur. Daca e inregistrat la ambele cluburi, puteti sa participati la oricare dintre competitii sau la cele organizate de ambele cluburi (eu recomand ca la ambele!) Daca aveti un caine bully care nu e inregistrat , vesti bune, totusi puteti concura la dresaj! Puteti primi un drept de inscriere limitat fie de la AKC, fie de la UKC. Cainele trebuie schimbat ca inregistrare. AKC permite prezenta cainilor de rasa pura, si va cere sa aveti un caine care va trece drept Amstaff. UKC va atribui un numar de inregistrare cainilor metishi sau de rasa pura, asa ca veti putea concura fara probleme. Eu recomand sa va deranjati pentru obtinerea numarului de inregistrare pentru APBT rasa pura mai degraba decat sa il inregistrati ca AMBOR (American Mixed Breed Obedience Registration – Inregistrare ca Rasa Metis American ), astfel incat eventualele succese sa fie atribuite rasei Pitbull.

Exercitiile pentru Novice si la AKC, si la UKC sunt foarte asemanatoare, cu cateva diferente ce nu ar tebui sa ii faca probleme unui bully bine antrenat. Dresajul consta in 6 exercitii.




Primele 4 exercitii sunt cam la fel in ambele cluburi:
Mersul la pas, in lesa
Plimbarea in lesa, urmand un traseu asemanator cifrei 8
Pozitia "Shezi-asteapta!"
Mersul la pas, fara lesa

Acestea sunt urmate de exercitii similare care sunt usor diferite pentru fiecare club:
Apelul - chemarea la stapan (in competitiile UKC apelul se face cu o saritura, la AKC e un apel fara saritura).

In final avem 2 exercitii "shezi-asteapta". Ambele cluburi au o succesiune "sezi-asteapta" de un minut efectuata intr-un grup de caini. La AKC acest exercitiu e urmat de unul de "culcat-asteapta" de 3 minute. La UKC, exercitiul "culcat-asteapta" intr-un grup de caini e inlocuit de "culcat-asteapta" in tandem. Fiecare caine face cu randul efectuand un "culcat-asteapta" in ring in timp ce alt caine face exercitiul de mers "La pas".

Un scor perfect la dresaj e 200 si cu acest scor se intra in ring. Judecatorul va penaliza greselile facute si de dumneavoastra, si de caine. (e important de tinut minte ca nu doar cainele pierde puncte, ca e un sport de echipa, unde si instructorul poate pierde puncte!) Trebuie sa obtineti 170 de puncte si cel putin jumatate din punctaj la fiecare exercitiu ca sa va calificati. Fiecare scor care aduce calificarea e denumit "leg" (tura) si trebuie sa castigati cel putin 3 ture ca sa obtineti titlul de la categoria Novice. (UCD in cadrul UKC, care inseamna "United Companion Dog" /"Caine de companie toate rasele" sau CD in cadrul AKC, care inseamna "Companion Dog"/"Caine de companie").

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu