miercuri, 4 august 2010

tratarea ranilor

Daca sunteti proprietarul unui APBT, s-ar putea, in timp, sa va "loviti" de accidente; fiind constient de acest lucru, va trebui, la un moment dat, sa tratati rani mai usoare sau mai grave. Costul ramanerii neinformat va reprezenta fie o nota de plata destul de consistenta pe care ati datora-o veterinarului, fie chiar viata cainelui dumneavoastra. Am observat in ultimul timp ca multi oameni renunta la tratamentul clasic in tratarea cainilor, incercand in schimb sa puna in practica idei care nu au nici un fundament medical; de aceea, acest articol va lucra cu notiunile de baza aplicate in tratarea animalelor, notiuni care in timp si-au demonstrat eficienta.Exista doua tipuri de rani pe care va trebui sa le tratati la un moment dat: taieturile si intepaturile. Voi incepe cu taieturile; acestea sunt rani care pot sfasia pielea in lungime, in adancime sau in latime; indiferent de gravitatea ranii, masurile pe care trebuie sa le luati vor fi aceleasi.

Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa curatati rana cu apa oxigenata, lasand ca aceasta sa-si faca efectul pentru cateva minute. Apoi este bine sa spalati rana cu apa calda. Atentie: apa oxigenata se folosete o singura data si de fiecare data cand spalati rana este bine sa folositi o solutie de Betadina. Va trebui sa curatati rana de 3 ori pe zi, iar intre timp totul sa fie bandajat in solutie de Nitrofurizon.
In functie de gravitatea ranii, va trebui sa decideti daca veti recurge la cusatura. (Nota: niciodata sa nu folositi ceva care ar putea opri sangele in taieturi sau in rani provocate de intepaturi, de fapt cel mai bine este sa lasati sangele sa se imprastie; am vazut multe cazuri cand cusatura a provocat numai pagube). Aceasta decizie trebuie luata imediat, pentru ca nu puteti inchide o rana provocata cu mult timp inainte, iar daca va decideti sa o faceti, atunci coaseti rana de la mijloc lasand capetele libere; niciodata o rana nu trebuie cusuta la margini. Faceti o copca in centrul ranii si coaseti spre margine, spre dreapta, apoi spre stanga. Cand v-ati apropiat de marginile ranii, lasati la ambele capete o portiune necusuta pe unde rana se va drena. De asemenea, acel canal de drenaj va va permite sa spalati rana.NICIODATA SA NU INCHIDETI RANA COMPLET

linie2
Trafic.ro - clasamente si statistici pentru site-urile romanesti

linie2

Un al doilea tip de rana cu care va veti confrunta este cel tip intepatura. Acest tip de rana este cel mai periculos la caini pentru ca poate cauza abces. Pentru inceput, spalati rana cu apa oxigenata o singura data, repet, O SINGURA DATA, si apoi puneti betadina (tinctura de iod). Cea mai mare greseala facuta de oameni este aceea ca permit ranii sa se inchida la varf, la suprafata, inainte ca rana sa se vindece in profunzime; astfel bacteria ramane inchisa in interiorul ranii, provocand abces. Nu exista nici un antibiotic care sa vindece in aceasta faza anterioara.
Pentru a evita infectarea ranii, trebuie ca aceasta sa fie mentinuta deschisa pentru a se vindeca din interior spre exterior. Ca sa reusiti, trebuie sa luati un betisor, de tipul celor pe care le folositi pentru a va curata in urechi, si sa stergeti rana in interior; veti indeparta in acest fel tesutul necrozat, iar aceasta operatiune trebuie facuta de doua, trei ori pe zi, timp de doua saptamani.
In cazul in care s-a dezvoltat un abces, puteti taia rana pe VERTICALA, nu pe orizontala. De asemenea va trebui sa spalati rana de cateva ori pe zi, sa o presati si sa o curatati cu ajutorul betisorului pentru a evita inchiderea ei.
pacient

Ranile din jurul gurii sunt, de obicei, cele care cauzeaza cele mai mari probleme, pentru ca nu sunt descoperite decat atunci cand au aparut deja foarte multe complicatii. Gura trebuie intotdeauna verificata dupa ce a avut loc vreun accident. Daca ati observat vreo rana, trebuie imediat sa luati masuri; cea mai dificila problema este aceea ca trebuie sa pastrati gura curata. Cea mai buna cale de a trata astfel de rani este sa spalati rana cu apa in care s-a dizolvat sare (1 lingura de sare dizolvata in 10 ml de apa, repetand acest procedeu de doua, trei ori pe zi). Acest tratament se aplica dupa ce cainele a mancat. Un mijloc bun de a impiedica orice contact al mancarii cu rana este de a folosi un mixer si a face ca mancarea sa aiba un aspect de pasta; mancarea va fi modelata sub forma unor mingi de golf, ceea ce va face usoara inghitirea ei de catre caine fara a exista pericolul acumularii de reziduuri in rana.
Sfasierea urechilor si intepaturile in aceasta zona pot fi de asemenea o problema. Cea mai buna cale de a trata urechile sfasiate este de a le pastra uscate; este bine sa luati un prosop uscat, sa stergeti urechea afectata, presand foarte bine timp de cateva minute pana dispare sangerarea, permitand chiar sangelui sa se coaguleze; cainii au tendinta de a-si scutura capul puternic, ceea ce ar determina o noua sangerare, iar daca se intampla, nu trebuie sa va ingrijorati, decat in cazul in care rana ar fi foarte adanca. Ranile din interiorul urechii vor fi tratate in maniera pe care am descris-o mai sus.
In cazul pernitelor sfasiate sau infectate, mi-am dat seama ca aplicarea copcilor este absolut inutila. Cel mai bun lucru pe care l-ati putea face este sa aplicati un jet de apa oxigenata peste rana, iar in a doua faza sa curatati rana cu betadina (tinctura de iod). Un mod foarte indicat pentru a trata astfel de rani este de a scufunda piciorul in solutiile de mai sus, lasand ca acestea sa-si faca efectul timp de 5 minute. Dupa aceasta faza, laba este scoasa, se inveleste in solutie de nitrofurizon, se bandajeaza cu tifon si se fixeaza intr-un ciorapel. Acesta ar trebui sa ramana fixat timp de 2 sau mai multe ore pentru a lasa nitrofurizonul sa-si faca efectul. Dupa acest timp, puteti indeparta ciorapul, stergand si curatand totul. Aplicati acest tratament de trei ori pe zi. Atentie: nu trebuie sa lasati cainele nesupravegheat atat timp cat poarta acel ciorap. Exista pericolul de a fi inghitit de catre caine.


Care dintre antibiotice sunt indicate? Cat de des? etc., etc. La inceput va trebui sa discutam putin despre ceea ce inseamna o bacterie. Exista doua tipuri de bacterii: cea pozitiva si cea negativa. Fara a intra prea mult in detaliu, voi vorbi despre tipurile de rani care vor fi tratate folosind antibiotice cu spectru larg. Asta inseamna ca veti avea nevoie de un antibiotic care sa anihileze atat bacteria de tip pozitiv, cat si pe cea de tip negativ. Exista foarte multe produse pe piata care rezolva acesta problema si voi nominaliza cateva dintre acestea. Baytril 60mg ar fi prima mea alegere, urmata de Keflex/Cefalexin 500mg, Amoxicilina 400mg, iar ultima ar fi Penicilina injectabila. Eu, in general, folosesc doza dubla din primul medicament mentionat mai sus; de exemplu: Keflex 500mg doua tablete ca prima doza, (1000mg), apoi o tableta la 12 ore, timp de 10 zile. Puteti alege unul din aceste antibiotice, dar trebuie urmat tratamentul cu strictete timp de 10 zile. Totusi, daca exista cazul unei infectii puternice, puteti incerca combinatia de mai jos. Atentie: daca tratati un caine care cantareste mai putin de 35 lbs, reduceti dozele la jumatate. De asemenea, daca observati ca are diaree, aceasta ar putea fi un semn de intoxicatie cu antibiotice.
Daca exista cazul unui abces sau a unei infectii la nivelul gurii, tratamentul combinat este foarte adecvat: baytril 500mg impreuna cu keflex 500mg la ora 8 dimineata, urmate de keflex 500mg la ora 2 dupa-amiaza, apoi baytril 60mg si keflex 500mg la ora 8 seara. Aceasta este cea mai buna combinatie de antibiotice care exista, dar care, atentie, nu trebuie sa fie folosita decat in cazuri de urgenta. Atentie: daca folositi dexamethazon dupa accident, incercati sa limitati aplicarea dozei la trei zile, dupa cum urmeaza: 3cc in prima zi, 2 cc in a doua zi si 1cc in a treia zi. Daca veti folosi dex mai mult de trei zile, aceasta va avea drept efect o incetinire a procesului de vindecare.
Aici am afisat tot ce am retinut eu ca experienta de-a lungul anilor; problema este ca trebuie sa va pricepeti la aceste lucruri. De obicei, neglijarea ranilor a dus la complicatii, la pierderi ale tesutului, la abces care s-a cronicizat, pentru ca rana nu a fost tratata corect. Daca veti ingriji cainele corect in aceste 10 zile de tratament, veti asigura sanatatea cainelui dumneavoastra; ati observat ca ranile, care nu au fost tratate corect si care aparent erau vindecate, au izbucnit cand va asteptati mai putin in exact locurile vechilor rani; sistemul imunitar este stresat si dezvolta un abces. In aceasta situatie nu va alegeti decat cu un caine care urmeaza un tratament si caruia ii sunt acordate noi ingrijiri. Va urez succes si nu uitati ca exista rani care, daca sunt tratate la timp si corect, nu vor da niciodata complicatii.

Un comentariu:

  1. salut,
    cainele meu (cocker) si-a sectionat si mancat varful cozii; e perioada din an cand aproape toti veterinarii sunt in vacanta... este a doua zi dupa automutilare si mi-e teama de o gangrena; am pus pe rana/ciont de coada, betadina la greu;
    am citit articolul si recomandarile de antibiotic, dar mi-e frica sa-i dau ceva, mai ales ca inca e sub tratament cu steroizi dupa o operatie pe coloana;
    oricum, articolul este foarte explicit si bine venit; multumesc

    RăspundețiȘtergere